Време за пикник

Пет идеи за посрещане на есента в близост до София

Щедра и по женски непредвидима, есента е може би най-романтичният сезон. Сезон на промяната и новото начало. Време, което настъпва неусетно, но е толкова богато на цветове и усещания, че е невъзможно да го уловиш. Време за равносметки. Време да обичаш, да забравиш или да простиш. Време за домашен уют и малиново сладко. Време за срещи с приятели, дълги разговори и капучино с канела за десерт. Време, което ни напомня за истински важните неща в живота. За изживените моменти и за онези, които тепърва предстоят. За радостта от уловените слънчеви дни. И за щастието, че те има. Точно тук, в този миг, в тази есен…

Есенно настроение

Именно сега е моментът да си подарите разходка сред природата и да се порадвате на жълтите листа. Предлагаме ви няколко маршрута, чрез които да проследите стъпките на есента. Всичките са в радиус до 30 км от София, така че са подходящи за еднодневни бягства от града.

1. Извор Живата вода, с. Боснек

Ако искате да се откъснете от софийската действителност поне за ден, с. Боснек е идеалното място. Това е едно малко, но живописно селце на южните склонове на Витоша, на около 40 км от София. Известно е най-вече с най-дългата пещера в България – Духлата. Но друга не по-малко интересна забележителност в района е изворът Живата вода, до който се стига по маркирана екопътека. Тя започва от селото, а разходката по нея трае около час. Пътят е лек и проходим, а местността е подходяща за пикник на открито. Уникалното при извора е, че  водата спира и се появява през различни интервали. Легендата гласи, че водната струя секва, когато пред него застане лош човек и тръгва отново, само ако пред извора спре някой с чисто сърце.

Извор Живата вода

2. Панчарево

Панчарево е най-големият воден парк в близост до столицата. Някои го наричат и „софийското море“. Ако не ви дразнят тълпите, тук също можете да прекарате приятни часове на отмора сред природата. А в случай, че обичате риболова,  ще можете да съчетаете почивката с любимото си хоби.

Отражение

3. Бистрица

Районът над Бистрица е пълен с красиви полянки, идеални за пикник в гората. Паркирайте колата си в края на селото и тръгнете по някоя от многобройните горски пътеки. Дори и да вземете най-баналния маршрут – към Алеко и Черни връх, пак ще се насладите на красиви гледки. Пристъпването по килим от есенни листа и шумът на водата от река Бистришка ще ви накарат да забравите за градския стрес поне за няколко часа.

Листопад :)

4. Кладница

Предимството на южните склонове на Витоша е, че са по-топли и по-слънчеви. Районът около с. Кладница е може би най-доброто място за пикник в тази част на годината. Точно над селото започва екопътека, която следва извивките на р. Матница. Тя осигурява всички условия за добро прекарване – студена река за изстудяване на бирата, готови огнища за скарата, пейки и дървени маси за почивка. А ако след обилния обяд ви прииска да се поразходите, имате прекрасната възможност да посетите и с. Боснек (вж. идея №1). От Кладница има пътека, която отвежда право при извора Живата вода.

Есен край реката

5. Пасарел

Запазихме го за десерт, защото това е любимото ни място. Райско кътче, скътано в полите на Лозенската планина – само на около 30 км от София.  От него започва еко-пътеката до връх Половраг (1182 м.н.в.) и манастира Св. Спас.  Със своите близо 5000 жители село Лозен е едно от най-големите в България (за сравнение – град Мелник има 366 жители според преброяването през 2010). Уникалността на това място произлиза от красивите планински хълмове, които се отразяват в плоската като огледало повърхност на язовира. Там се намира и „Окото“ – така екипът на „Отбивки“ нарича този хълм, който не спира да ни вдъхновява, особено през есента.

Есенен пейзаж

Categories: Маршрути за един ден | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 8 коментара

Навигация

8 thoughts on “Време за пикник

  1. samoznai

    Последната снимка е направо у-ни-кал-на! Евалата, Иване…

  2. Ива

    Великолепни снимки!
    Поздравления – и за текста, и за тях!

  3. joro :)

    страхотно и с много любов, евала!

  4. Майтри

    Супер сте!

  5. Dessi

    Текстът е красив и носталгичен като самата есен, а снимките са като вълшебен декор за филм…

  6. Georgi

    Как се стига до Пасарел? Може ли да препоръчате маршрут моля? :) с колкото повече детайли, толкова по-добре.

  7. Страхотни снимки. Поздрави за статията и много успех!

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.