Спасение от жегите: уикенд на Боровец

Уикендите в София през август са предизвикателство за родителите с деца. Няма достатъчно алтернативи на Борисовата градина и Южния парк, където хем да е забавно, хем – прохладно.

Остават излетите извън града. Но и там вариантите не са много. Маршрутите на Витоша, около Панчарево и Локорско са отдавна изминати и омръзнали.

В търсене на спасение от августовския пек, решихме да отскочим до следващата близка планина – Рила. Направихме си резервация в Боровец. Приятно изненадани сме от преживяното като цяло. 

По-долу ще видите няколко идеи за забавление на цялото семейство, лично изпробвани от нас този уикенд. 

  1. Басейн (и евентуално SPA)

Всяко дете обича басейните. В нашия хотел имаше достатъчно голям такъв, който за повече от 4 часа бе изцяло наш. Какво повече може да иска човек? СПА-то така и не пробвахме, като изключим солната стая, която беше супер (с wi-fi вътре).

  1. Въжен град

В близкия Самоков има интересен парк с „въжен град“. Страхотно забавление за деца, които се научават да преминават през различни препятствия, като в „Игри на волята“. Маршрутите са два – за малки и големи. Наоколо е пълно с родители, които навигират децата си.

„Хвани се за дървото“, „Премести левия крак“, „Прехвърли обезопасителното въже“ – това са част от виковете. Накрая и двата маршрута завършват с „Тарзанов тролей“. Всички си отдъхват. И детето е щастливо!

  1. Разходка в парк

Крайречният парк в Самоков е идеален за разходки. В езерцето плуват лебеди, които обичат да ги храниш с подръчни лакомства – бисквити, солети, пуканки…

  1. С лифт в планината

От двата работещи лифта през лятото, решихме да пробваме седалковия (Боровец-Ситняково). Основно се ползва от любители на екстремното колоездене. Има няколко маршрута за каране, които носят имена на любими за децата герои, като Хари Потър и Том и Джери.

Ние отидохме пеша до т.нар. Дворец Ситняково, който е на 15 мин пеша от горната станция на лифта. Представлява бивша ловна вила на Цар Борис III. Сега е в запуснат вид. Разходката обаче бе приятна. През повечето време се върви сред борове и има сянка.

  1. Щраусова ферма – Долна баня

За финал решихме да съчетаем с нещо интересно за всяко дете – най-голямата щраусова ферма в България. Намира се в Долна баня (на около 30 мин от Боровец). После прибирането по магистралата е удобно и бързо.

Фермата е много интересна. Има беседа с водач, който разказва любопитни факти и позволява на децата и родителите им да хранят щраусите, да ги галят и да си взимат пера за спомен. 

Fun fact: Мозъкът на един щраус е три пъти по-малък от окото му. 

Fun fact 2: Докато щраусът не е навършил 2-годишна възраст, не се знае дали е мъжки или женски. 

Реклама
Categories: По пътищата на България | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: