Пет идеи за пътешествия с деца

Dupnica2copyЩом дойде лятото, на дневен ред изниква въпросът – къде да се скрием от жегите през уикенда.

Вариантите са два – на морето или в планина.

Днес ви предлагаме пет дестинации за семейни пътешествия, подходящи за деца. Те са специално подбрани, за да са сравнително близо до София.

Това са места, където едновременно може да откриете прохлада, но и достатъчно забавления за децата, така че разходката да бъде приятна за цялото семейство.

Ако искате да откриете още вълнуващи дестинации за семейства с деца, потърсете в книжарниците пътеводителя “101 отбивки с деца”.

Парк „Рила“ – Дупница

DupnicayАко Витоша ви е омръзнала, насочете се към следващата голяма планина на юг от столицата – Рила.

Едноименният парк край Дупница е един малък оазис в летните горещини и предлага отлични условия за семеен излет. Ето няколко причини:

 • намира се в подножието на планина
 • през него минава пълноводна река
 • има много сенчести полянки и прохладни кътове
 • 10 барбекюта в американски стил с всичко необходимо за готвене и хранене
 • езеро с водни колела
 • басейн с олимпийски размери (50 метра)
 • детски басейн
 • зоокът
 • много люлки и катерушки за всякакви възрасти
 • пицарии, ресторанти и други заведения.

dupnica3copyОсвен това Дупница е само на час път от столицата. Карате само по магистрала, без завои, от които на децата да им става лошо.

Още едно преимущество са ниските цени. Наемът на беседка с маса и барбекю за цял ден струва 6 лв, а паркингът е само 1 лв. Не на час, а за целия ден. Атракционите за децата също ще ви се сторят евтини на фона на софийските цени.

Какво още можете да правите с детето тук? Да стреляте с лък по мишени. Да карате велосипеди. Да оцветявате с четка и боички миньони или други любими герои от анимационни филми. Да храните зайчетата в зоокъта с треви или моркови. Да играете на футбол, волейбол или тенис. За по-големите деца и техните родители има и малък фитнес на открито.

Всичко е добре поддържано. Друга екстра в парка са многото чешмички с питейна вода, които работят. С две думи – парк-мечта.

Как да стигнете

От София хващате магистрала „Люлин“ в посока Гърция, след което отбивате към Дупница. Минавате през центъра на града и поемате към бившото село Бистрица, което вече е част от града. Паркът се пада на изхода от квартала. Има голям паркинг със символична такса – 1 лв на ден. До него има и голяма поляна, където може да се паркира безплатно.

Ферма „Щраусово забавление“ – Долна Баня

kosteneccopyСамо на час път от София има място, където можете да видите щрауси да тичат на смешен зиг-заг, като в анимационните филми. Или да сервирате лично обяда на някой щраус без опасност да ви клъвне по ръката. Там можете да наблюдавате прочутия „танц на любовта“, изпълняван от мъжките щрауси по време на размножителния период.

Добре дошли в „Щраусово забавление“ – една необикновена ферма за щрауси, намираща се на 12 км от курорта Боровец. Необикновена, защото функционира повече като атракцион за деца, отколкото като истинска ферма. Неслучайно носи и това име – „Щраусово забавление“. Тук пристигат често училищни автобуси с деца, както и много млади семейства.

Идеята е да бъде място за забавление на малки и големи. Тук е позволено посетителите да хранят щраусите, като им подават с ръка през оградата салати и други зеленчуци. Птиците не са агресивни и с радост приемат общуването с непознати.

костенец2

Собственичката на фермата Елмира Димитрова лично развежда децата и техните родители и отговаря на въпросите им. За нея птиците са като домашни любимци, а не добитък. Всеки щраус си има собствено име и е привикнал да общува с хората.

Към фермата има и ресторант, където посетителите, най-често семейства с деца, могат да обядват, докато разглеждат пернатите животинки. Там се предлагат специалитети, като омлет от щраусови яйца и стек от щраусово месо.

Знаете ли че…

 • Обитателите на фермата са щрауси вида „черен-африкански“, наречени така, заради оперението на мъжките индивиди.
 • Полът на щрауса става ясен чак след като птицата навърши една година. Преди това не може да се определи дали птицата е мъжка или женска.
 • Краката на щрауса са толкова силни, че с един премерен ритник може да убие дори лъв.
 • С мощните си крака те развиват скорост до 70 км/ч. В дивата природа човек трудно може да се доближи до тях, освен в резерватите, където са свикнали с човешкото присъствие.
 • Очите на щрауса са по-големи от мозъка му. Те достигат почти 5 см в диаметър.
 • Щраусите са единствените птици, които танцуват по време на чифтосването. Мъжките се въртят в кръг на пръсти с разтворени криле.

Любопитно

костенецНай-големият мит за щраусите е, че си крият главата в пясъка при опасност. В действителност, когато се чувстват застрашени от хищник птиците лягат на земята и поставят глава на пясъка, за да се слеят с него. Тъй като тялото продължава да се вижда добре отстрани, се създава погрешното усещане, че главата е скрита в пясъка.

Как да стигнете

Град Долна Баня се намира на 70 км от София. Единият начин е да минете през Самоков, а другият – през магистрала „Тракия“ с отбивка в посока Костенец. Ако идвате от Самоков, фермата ще ви се падне вляво след изхода от града – на около 2 км по пътя за Пчелински бани.

Ботаническа градина – с. Борика

Borika copyРайско кътче, намиращо се на около час път от София, където може да прекарате няколко часа с детето сред красива природа. Това е краткото описание на частната ботаническа градина в ихтиманското село Борика, която е истински шедьовър на парковото изкуство.

Съществува едва от 2015 г. и е сравнително малко позната дестинация. Причината може би се крие във факта, че ботаническата градина няма официален статут на туристическа забележителност. Няма и собствен интернет сайт, а само фейсбук страница.

Borika3 copyСобственикът й Ясен Иванов е биолог по образование, избягал от стреса на столицата и сбъднал мечтата си да построи собствена ботаническа градина, в която влага цялата си енергия и любов към растенията.

Самият той посреща посетителите и с охота отговаря на всякакви въпроси. Сред десетките видове цветя, храсти и дървета има и много редки и застрашени от изчезване видове, като Хипурис, Теснолистен божур, Червено омайниче, Пиринска гъшарка и др. Екзотичните растения са били донесени от Ясен Иванов при неговите пътувания из Европа и света.

борика2Ботаническата градина предлага много кътове за почивка и съзерцание, където човек може да се наслаждава на цветните багри и аромати. Сред атракциите е и микро езерце с водни лилии, което се пълни с дъждовна вода, събирана по оригинална технология. Колорит на мястото придават и няколко цветни кошера с пчели.

Според една от легендите Борика означава „благословено от Бога място“. Не знаем дали е така, но ботаническата градина е действително много красиво и хармонично, което ще ви достави истинска наслада и приятни емоции.

Бързи факти

 • Тук виреят около 350 вида цветя, храсти и дървета.
 • Сред редките цветя е Лигуария (тигрово цвете), което живее в Централна Азия и Япония. Цветето е много влаголюбиво и трудно за опазване в български условия. Полива се по два пъти на ден в жегите, защото всяко засушаване може да го убие.

Работно време

Работи от 9 до 19.30 ч. През зимата е затворено за посещения.

Как да стигнете

От магистрала „Тракия“ трябва да се отбиете за Ихтиман и след това да продължите по асфалтовия път за с. Веринско. Следващото село по пътя е Борика. Пътят свършва точно до оградата на ботаническата градина.

Парк Бачиново – Благоевград

Borika2 copyСемействата с деца обичат парковете. Разходка с дете сред природата – какво по-хубаво от това? Добрият парк трябва да отговаря на поне три условия – детски кътове за игри, забавления за татковците и майките, заведения за обяд. И, ако може, да не е много далеч от София.

По тези три показателя Бачиново се нарежда твърдо в челната тройка. Най-красивият парк на Благоевград определено е място, в което всички членове на семейството ще се чувстват добре.

бачиново3Сгушен в полите на Рила планина, паркът предлага всякакви удоволствия за малки и големи. Тук въздухът е чист, има много зеленина и полянки за пикник, голямо езеро с лебеди и водни колела, голяма въжена градина, приятни заведения, в които може да обядвате. Има даже и малък плаж с шезлонги и чадъри край река Бистрица, която минава през парка.

И всичко това – само на около час път от София по магистрала! Звучи добре, нали. Стягайте кошницата и се мятайте в колата. Парк Бачиново е приказно местенце, в което ще се влюбите от пръв поглед.

Бързи факти

 • Лебедите в езерото са два вида – черни и бели.
 • Черните са доставени от Холандия, а белите – от Дания.
 • Другите обитатели на езерото са диви патици от различни породи.
 • По времето на социализма в парка се е намирала една от най-представителните резиденции на комунистическия режим.
 • В нея са се обучавали висши партийни кадри.
 • Днес двете сгради на бившата резиденция са общежития на Американския университет.

Как да стигнете

бачиновоПаркът се намира в красива местност на 3,5 км от Благоевград – в долината на река Благоевградска Бистрица. За да излезете на пътя за парка, трябва да заобиколите центъра на града. Има табели, но най-добре е да помолите местните да ви упътят.

Парк за танцуващи мечки – Белица

Belitsa2copyКойто се плаши от мечки, да не ходи в Белица! Мястото е идеална дестинация за съботно-неделни бягства от града и много забавления за цялото семейство. Там се намира и първият по рода си Парк за танцуващи мечки у нас. Той е създаден по инициатива на Бриджит Бардо и има както развлекателна, така и образователна стойност за децата.

Паркът е разположен на площ от 120 000 км.м., насред естествена борова гора. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове, където могат да се скитат на воля и да се усамотяват, поляни със специално проектирани слънчеви места за почивка, езерца за плуване и изкуствени бърлоги за онези животни, които не успяват да си изкопаят свои собствени.

BelitsaМечият рай има 25 обитатели. Всичките имат имена, а кратки биографии можете да прочетете на сайта на парка. Повечето от мецаните прекарали дълги години в робство, принуждавани от техните стопани да танцуват за пари по черноморските курорти и големите градове. Този варварски занаят отдавна е заклеймен от обществото и забранен със закон.

Град Белица се намира по южните склонове на Рила планина, където е пълно с красиви поляни с цветя и рибарници, където може да опитате прясна пастърва. Може да отседнете и за една или две нощувки в района – наблизо са Разлог, Банско и Добърско, където има още много неща за гледане.

Бързи факти

 • Паркът е създаден от община Белица с помощта на фондациите „Бриджит Бардо“ и „Четири лапи“.
 • През 2000 г. пристигат първите три мечки – Калина, Мариана и Стефан.
 • През 2002 г. парламентът забрани със закон лова, търговията и представленията с кафеви мечки.
 • През 2007 г. са спасени и последните три танцуващи мечки в България – Мима, Светла и Мишо.
 • Паркът приема „наематели“ и от чужбина – сред обитателите му има няколко спасени мечки от Сърбия и Албания.

Любопитно

belitsa3copyПаркът затваря врати на 30 ноември – Андреевден, който се нарича още Мечкин ден. Според народните поверия Свети Андрей е господар и покровител на мечките. Народното поверие гласи още, че на този ден мечките започват своя зимен сън, за да се събудят чак в края на март – около Благовещение (25 март).

Как да стигнете

До Белица се стига най-бързо и лесно, като хванете магистрала „Струма“ и след Симитли се отклоните в посока Разлог. Щом стигнете до него, хванете отклонението за Якоруда. Паркът се намира на 12 км от град Белица. Има табели. Проверете работното време в сайта на парка.

Статията е написана специално за блога на Руми Илиева, с който си партнираме от известно време.

Categories: Интересни места, Маршрути за един ден, На планина, По пътищата на България, Случайни открития | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 коментар

Навигация

One thought on “Пет идеи за пътешествия с деца

 1. valya kancheva

  Благодаря, Всички ли с деца живеят в София. Други предложения за страната?

  >––– Оригинално писмо –––

  >От: ОТБИВКИ comment-reply@wordpress.com

  >Относно: [Нова публикация] Пет идеи за пътешествия с деца

  >До: vkancheva@abv.bg

  >Изпратено на: 06.08.2020 17:42

  \.abv-omExternalClass\ a\3Ahover { color: #ff0000; } \.abv-omExternalClass\ a { text-decoration: none; color: #0088cc; } \.abv-omExternalClass\ a\.primaryactionlink\3Alink { background-color: #2585b2; color: #ffffff; } \.abv-omExternalClass\ a\.primaryactionlink\3Ahover { background-color: #11729e; color: #ffffff; } WordPress.com Elis posted: „Щом дойде лятото, на дневен ред изниква въпросът – къде да се скрием от жегите през уикенда. Вариантите са два – на морето или в планина. Днес ви предлагаме пет дестинации за семейни пътешествия, подходящи за деца. Те са специално подбрани, за да са сра“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: