Историята на корицата: Фабрика за храна и танци – Равнища 

bookКорицата е най-важната страница в една книга. Това ще ви го каже всеки издател. 

Освен, че трябва да е грабваща, корицата трябва да казва ясно и точно какво да очакваш от тази книга. Корицата е есенция на съдържанието в нея. 

От правилния избор на корица зависи много каква ще е съдбата на книгата – дали ще стане бестселър или ще потъне незабелязано в океана от книжни заглавия. 

Има корици, които не просто са забележителни и запомнящи, но задават изцяло нова перспектива за даден вид литература. 

Без излишна скромност можем да заявим, че кориците на пътеводителите от поредицата “101 отбивки” са именно от този вид. 

Горди сме, че нашите книги са единствените пътеводители, попаднали в топ 110 на бестселърите за последното десетилетие в България по данни на “Хеликон” – верига книжарници №1 в страната. Благодарни сме на всички наши читатели за гласуваното доверие!

Днес приключваме мини-поредицата от истории за всяка от петте корици на нашите пътеводители, с която разкрихме несподеляни досега факти и подробности “от кухнята”. 

Фабрика за щастие – Равнища

obr DSC_5885Тази книга (№5 в поредицата) бе друга наша сбъдната мечта. Когато човек стане родител, изведнъж осъзнава, че няма достатъчно места в София и страната за семейни отбивки.

Там, където можеш спокойно да си заведеш детето и да знаеш, че няма да му е скучно. Замислете се – в цялата страна няма нито един голям лунапарк! Да не говорим, че в София дори няма едно нормално виенско колело или работещ аквапарк. 

Накратко – родителите с малки деца имат проблем. Къде да отидем през уикенда – това бе вечният въпрос, докато синът ни растеше. 

Винаги сме искали да направим точно такъв пътеводител – за родители с малки деца. И в края на 2018 г. тази мечта се сбъдна. 

Най-лесната корица

obr DSC_5640Трябва да си признаем, че още половин година преди завършването на проекта, имахме твърдо решение за корицата. 

Тъкмо се бяхме върнали от един вълшебен уикенд в Равнища. Толкова много ни хареса, че спонтанно решихме да направим корица на следващата ни книга с това място. 

Езерцето с лодката се намира във „Фабрика за храна и танци“ – Равнища. Името на това вълшебно място е малко подвеждащо. Хората, които никога не са стъпвали във, ще си помислят, че там по цял ден се яде и танцува.

obr DSC_5697Вкусната храна действително е важна част от цялостното възприятие за това място, но в никакъв случай не е основната причина да дойдете тук с детето си. А танците по-скоро са метафора. За двудневния ни престой в Равнища в началото на май така и не видяхме танцуващи хора. За сметка на това чувствахме как душите ни се реят във въздуха – сякаш левитират в божествен транс.

Тук всеки родител преоткрива детето в себе си. А всяко дете – верния ключ към света на възрастните. Ако сте имали проблеми в комуникацията с вашия син или дъщеря, тук е идеалното място да ги изгладите и да станете отново приятели.

obr DSC_5593Фабриката е много повече от хотел или хижа. Това е духовно пространство, което те пренася в друг свят – света на детската фантазия и игрите без ограничения и забрани.

Има много житейска мъдрост зад всеки детайл. Сякаш създателите му са искали да подскажат на родителите – отпуснете се, вижте какво правят децата и повтаряйте като тях.

obr DSC_5712А изкушенията са толкова много и толкова примамливи, че в първия половин час ще се чудите откъде по-напред да започнете. Дали да поскачате заедно с детето ви басейна с топки? Или да карате кану в езерото с кристално чиста вода, която позволява да виждате всяко камъче по дъното? Или може би да се спускате по 12-метрова пързалката? А какво ще кажете да построим гигански замък от лего? Охо, тук имало и батут! А това там ледена пързалка ли е? Йеееее!

Изненадите са много и най-различни. Разрешени са за ползване от малки и големи. Посланието е: „Събуди детето в себе си! Забрави за ограниченията. Лудувай. Смей се. Живей!“

Другите варианти 

Другите варианти бяха по-скоро, за да сме сигурни, че не грешим.

Корици 101 отбивки с деца

Другите варианти за корица

Много харесвахме кадрите с виенските колела, снимани през нощта. Светлините от лампичките по тях образуват зрелищни кръгове и съдържат особена магия – всяко дете обича виенското колело. В крайна сметка решихме именно една от тези снимки да е за гърба на книгата. 

Имаше още една интересна находка, достойна за корица – пътен знак, предупреждаващ шофьорите да внимават за разхождащи се по пътя патета. Срещали сме го на две места – на изхода на Бургас в посока Сарафово и преди Природозащитен център Пода (от Бургас в посока Созопол). Много е сладък, хареса ни много, защото илюстрираше основната идея на книгата – пътешествия на родители с деца. 

БОНУС: Видео клип от посещението ни в Равнища

Но, както казахме вече, Равнища ни беше любим вариант от самото начало. За наше щастие издателството прие предложението без възражения. 

obr 20180522_081018

 

Реклама
Categories: Интересни места, Маршрути за един ден, На планина, По пътищата на България, Случайни открития | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: