Историята на корицата: Вълшебното лавандулово поле край с. Блатница

86192529_2706581669419625_2541543577398280192_oКорицата е най-важната страница в една книга. Това ще ви го каже всеки издател. 

Освен, че трябва да е грабваща, корицата трябва да казва ясно и точно какво да очакваш от тази книга. Корицата е есенция на съдържанието в нея. 

От правилния избор на корица зависи много каква ще е съдбата на книгата – дали ще стане бестселър или ще потъне незабелязано в океана от книжни заглавия. 

Има корици, които не просто са забележителни и запомнящи, но задават изцяло нова перспектива за даден вид литература. 

Без излишна скромност можем да заявим, че кориците на пътеводителите от поредицата “101 отбивки” са именно от този вид. 

Горди сме, че нашите книги са единствените пътеводители, попаднали в топ 110 на бестселърите за последното десетилетие в България по данни на “Хеликон” – верига книжарници №1 в страната. Благодарни сме на всички наши читатели за гласуваното доверие!

Днес продълвамаме нашата мини-поредица от истории за всяка от петте корици на нашите пътеводители, с която разкриваме несподеляни досега факти и подробности “от кухнята”. 

Ще разкрием как сме стигнали до избора на тези корици. Защо сме се спрели точно на тези места. Какви са били резервните варианти. 

Надяваме се, че ще ви е интересно.

Усещане за Прованс – Made in Bulgaria

29064688_1638608822883587_3653358987294446856_oИ друг път сме разказвали историята на корицата за книга №3 – пътеводителят “101 романтични места”

Но днес ще открехнем още повече завесата, като ви разкрием как се стигна до тази вълшебна книга. 

Беше някъде лятото на 2016 г. По книжарниците вече се продаваше пътеводителят ни “Нови 101 отбивки”. Хората от издателството бяха щастливи, защото книгата оглавяваше класациите за най-продавани книги. 

korica _DSC_0053_4“Ще има ли трета книга” – това беше въпросът, който ни задаваха и те, и читателите. Вече имахме доста голяма група последователи във фейсбук. Всички се интересуваха дали ще има следващи отбивки. 

Ние обаче мечтаехме за нещо по-различно от обикновен пътеводител. Искахме да направим нещо специално. Нещо необикновено. ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ВЛЮБЕНИ. 

Искахме да се отличава много от предишните книги – да е по-голям формат, с твърди корици, на гланцова хартия. Трябваше да бъде луксозен подарък за скъп човек. Затова и решихме в заглавието да не присъства думата “отбивки”.

obr DSC_0274HDR3Трябваше да бъде ясно, че това не е поредната книга от поредицата, а напълно нов продукт – съвършено различен от предишните, но същевременно запазвайки най-доброто от тяхната стилистика – красиви снимки, кратки и добре написани статии.

Имаше още една причина да не се съдържа „Отбивки“ в заглавието. Тук, за разлика от класическия пътеводител, няма как да не се посочват имена и контакти на търговски обекти – хотели и къщи за гости. Просто форматът го изискваше. Човек не тръгва на романтична ваканция с идеята да се прибере по тъмно. Логично бе да заложим на места, в които може да се отсяда за повече от ден-два. 

Страхувахме се, че ако кръстим книгата “101 романтични отбивки”, ще нарушим вече установената и добре приета традиция да няма скрита реклама в нашите пътеводители. 

Корица с дъх на лавандула

obr DSC_0061Постепенно идеята обзе съзнанието ни и почнахме да селектираме места, които са подходящи за романтични пътешествия. 

В края на годината книгата бе почти готова. Дойде моментът за най-трудното решение – корицата. 

От самото начало в главите ни стоеше лавандуловото поле край с. Блатница, област Пазарджик, което открихме случайно – по снимки в Instagram на наша позната. Тя ни даде телефона на собственичката на полето – Яна. За наше щастие, тя се съгласи да направим фотосесия в началото на юни, малко преди жътвата на лавандулата. 

presskit11

Плажът край с. Топола

Пред ноември обаче се бяха натрупали и други добри предложения за корица. Най-много до идеята за романтична корица се доближаваше фантастичен изгрев от плаж Аргата край каварненското село Топола.

В този кадър, подходящ за корица на всеки пътеводител, има всичко – хармонични цветове, красива композиция и щипка романтика. В крайна сметка решихме да заложим на лавандулата за корица, а хамакът остана за гърба на книгата. И не съжаляваме. 

101-Romantichni-mesta---FINAL2 (2)

Корицата – лице и гръб.

Получи се наистина вълшебен пътеводител, който привлече вниманието на друг вид аудитория. Очаквахме, че книгата ще има успех, но не и чак толкова голям.

67557187_2314111301999999_6966206696620294144_n

Шоуто на Слави – март 2017 г. 

Не сме вярвали, че ще ни поканят чак в “Шоуто на Слави”, но и това се случи. През март 2017 г. гостувахме в предаването и получихме възможност да разкажем за книгата и нашия проект “Отбивки”. 

Оттогава мина доста време, но и сега получаваме снимки от наши читатели, които са открили мястото от корицата и да си направили специална фотосесия с аромат на лавандула. Радваме се, че това вълшебно поле, което сбъдна една наша мечта, продължава да носи радост и на други хора. 

66311398_2271754802902316_2258065196012535808_o

Снимка: Вили Чаракчиева. 

Точно това беше целта. Щастието е истинско, само когато е споделено. 

БОНУС: Ето и статия, написана специално за сайта “Дневник”, в която можете да прочетете повече за създаването на корицата

 

Реклама
Categories: Интересни места, Маршрути за един ден, По пътищата на България, Случайни открития, Фотописи | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: