Седем мига от пролетта (Каменните къщи край Карлуково, скалните манастири, пещера Проходна и скалния феномен Провъртеника)

СВМарина4Пролетта не е просто сезон. Тя е ново начало. Тя е сигнал от природата за скъсване с депресията и стоенето вкъщи. Тя е времето, в което сменяме гардероба и излизаме навън – да подишаме въздух, да се насладим на слънцето, да усетим аромата на овошките, да чуем песента на птичките.

Тази пролет не е като другите. Епидемията ни превърна в домашни арестанти за неопределено време. Властите ни призовават всеки ден от телевизора да си стоим вкъщи и да не излизаме навън. Така, пазейки се коварния вирус, рискуваме да пропуснем… идването на Нейно Величество Пролетта!

Продължаваме поредицата от виртуални разходки до седем магични български села, където човек може истински да види, усети, помирише… пролетта. Това са места, където не просто се отърсвате от стреса и шума на големия град. Това са места, където душата ви левитира.

Каменните къщи при Карлуково 

karlukovo1Районът около Карлуково и Луковит е известен със своите природни забележителности – пещери, каменни образувания, скални манастири и красиви меандри на река Искър.

Ако сте пътували по този край, не може да не сте забелязали встрани от пътя две каменни фигури – на Фред Флинтстоун и Уилма.

karlukovo3Преди да стигнете до героите от „Семейство Флинтстоун“, ще минете покрай „праисторическа“ каменна къщурка, служеща като туристически информационен център.

В същия стил са и двете каменни къщи, намиращи се до хижа „Провъртеника“, които впечатляват с нестандартната си архитектура.

karlukovo2Покривът на едната от тях е покрит с трева – досущ като в къщите на хобитите, които сме гледали по филмите.

Зад всичко това стои един местен чудак – Андриян Йорданов-Ачо. Запален природолюбител, пещерняк и почитател на красивите дърворезби и скулптури, той е превърнал района около Карлуково и Луковит в приказен свят, населяван от любими детски герои.

karlukovo6Освен двете каменни къщи до хижа Провъртеника, той е построил и един малък оазис в местност, наречена Каменната къща. Въпросната постройка служи като ловджийска хижа и заслон за любители на природата. Вратата винаги е отворена – за всеки, който желае да я ползва. 

До нея има малко изкуствено езеро с водни лилии, обградено от красива зеленина и поляни. Тя се намира встрани от пътя Карлуково-Луковит и е напълно достъпна за всички, които желаят да си направят пикник сред природата, макар че насочващи табели липсват. Може би неслучайно.

karlukovo8Ачо е един от радетелите за опазване на околната среда. Докато се разхождате около къщите, ще срещате често полушегови, полусериозни послания, оставени от него, за да подсещат хората, че носят отговорност за отношението си към природата и околната среда.

По дърветата ще видите закачени снимки на деца, прегърнали стволовете им, придружени от надпис: „Аз чистя въздуха, който дишаш. Мога да направя това и за твоите деца, ако ме оставиш да живея“. Друга табела напомня: „Да си любител на дивото не означава да си дивак“.

karlukovo4И така, стъпка по стъпка, Ачо превръща запусналия от десетилетия район около Карлуково в малко царство на приказките.

Как да стигнете

Местността Каменната къща се намира по средата на пътя между Карлуково и Луковит. Отбивката е вляво, ако идвате от Карлуково. Табела няма, но сравнително лесно се открива, ако карате бавно. Просто няма друга отбивка вляво от пътя преди нея.

karlukovo5Двете други къщи са точно до хижа „Провъртеника“. Обикновено външната врата е отворена. Може да влезете в двора и да ги разгледате или да направите снимки, като имате предвид, че все пак става дума за частен имот.

Знаете ли че…

СВМарина3Андриян Йорданов-Ачо е човекът, който стои зад реставрирането на двата скални манастира в района на Карлуково. 

gligora4

Първият се нарича „Света Марина“ (на снимката горе) и до него се стига по пътечка от Националния пещерен дом. 

Другият е „Св. Никола Глигора“ (на снимката вдясно) и се намира на отсрещния бряг на река Искър. 

За да стигнете до него, трябва да поемете от Карлуково към хижа „Провъртеника“. След като минете под железопътния мост, завийте наляво към болницата на Карлуково. 

След около километър се стига до моста над река Искър, където трябва да завиете надясно – по черен път, който върви успоредно по течението на реката. След около 3 км ще стигнете до уширение, където трябва да оставите колата и да продължите пеша нагоре по стълбите. 

В подножието на манастира има извор (аязмо). Със собствени средства Ачо е възстановил стенописите в храма, поставил камбана и е облагородил мястото, така че да е достъпно за посетители.

glgorA8За десерт оставихме още два природни феномена – пещера Проходна и Провъртеника. 

Пещера Проходна

Пещера Проходна2Проходна е едно от най-красивите и чудни творения на природата у нас. Пещерата дължи уникалната си красота на двете „окна“ – естествените отвори на тавана, които удивително приличат на човешки очи. Местните ги наричат „Очите на Господ“ и вярват, че ако човек застане под тях и отправи молитва, тя ще се сбъдне.

Това е светла, просторна и гостоприемна пещера, огласяна от песните на лястовичките, които гнездят тук. Намира се в един от големите карстови райони в България – Карлуковският пролом. В района има множество скални мостове, интересни скални образувания, пещери и скални манастири.

Как да стигнете

Пещерата се намира близо до село Карлуково по пътя София – Плевен. При село Румянцево има табела за Карлуково, като след отбивката продължете по пътя за Луковит. След стотина метра ще видите черен път, който ще ви отведе до Проходна. Можете да оставите колата в края на пътя, след което да се спуснете пеша до входа на пещерата.

Провъртеника 

Провъртеника2Провъртеника е интересен скален феномен на левия бряг на река Искър, на километър от гара Карлуково. Представлява величествена скала с причудлива форма, в която се е образувала кръгла дупка – провъртеник. Някой го оприличават на часовникова кула, на която липсва часовникът.

Около голямата скала са разположени множество по-малки скални кули. Интересното е, че време на лятното и зимното слънцестоене през дупката минават слънчеви лъчи. Затова според някои теории Провъртеника е служил като древна обсерватория.

Скалата може да се достигне по някоя от екопътеките в района. Панорамна гледка към скалната формация се открива от хижа „Провъртеника”, която се намира на отсрещния бряг на реката.

Categories: Интересни места, Маршрути за един ден, По пътищата на България, Случайни открития | Етикети: , , , , , , , | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: