Седем мига от пролетта (Смилян, Гарга дере, крепост Калето при с. Кошница и пещера Ухловица)

Пролетта не е просто сезон. Тя е ново начало. Тя е сигнал от природата за скъсване с депресията и стоенето вкъщи. Тя е времето, в което сменяме гардероба и излизаме навън – да подишаме въздух, да се насладим на слънцето, да усетим аромата на овошките, да чуем песента на птичките.

Тази пролет не е като другите. Епидемията ни превърна в домашни арестанти за неопределено време. Властите ни призовават всеки ден от телевизора да си стоим вкъщи и да не излизаме навън. Така, пазейки се коварния вирус, рискуваме да пропуснем… идването на Нейно Величество Пролетта!

Продължаваме поредицата от виртуални разходки до седем магични български села, където човек може истински да види, усети, помирише… пролетта. Това са места, където не просто се отърсвате от стреса и шума на големия град. Това са места, където душата ви левитира.

Смилян

Смилян5Пролетта е идеалният момент да дойдете в Смилян. Не само заради прословутия смилянски боб, но и заради красивите гледки, чистия въздух и гостоприемството на местните хора.

Селото се намира на 15 южно от областния център Смолян – по течението на река Арда. На влизане в селото ще ви посрещне часовниковата кула, която е символ на Смилян. 

Смилян6Тя се издига величествено на централния площад и от нея се открива панорамна гледка към къщите в селото и поречието на Арда.

Кулата има интересна история – строена е по турско време за наблюдателница. След Освобождението е преустроена в часовникова кула. Това се е случило, след едно посещение на тогавашния министър-председател Андрей Ляпчев. 

Смилян10Той вижда кулата и решава да подари часовников механизъм за нея. Новата кула с часовника започва да отброява времето през 1930 г.  Интересното е, че часовникът работи безотказно и до днес.

В подножието на кулата е паметникът на епископ Висарион Смоленски – духовен водач, който е бил зверски убит по време на масовото помохамеданчване по тези земи. 

Статуята е изключително въздействаща – фигура на мъж с протегнати нагоре ръце, в които държи християнски кръст. Той е насочил кръста, символ на вярата, точно срещу джамията, която се намира точно на отсрещната страна на улицата. 

Смилян8Тя е била построена върху останките от опожарената от турците някогашна църква „Св. Петър и Павел“.

Любопитно

Смилянският боб е символ на селото и основен поминък за местното население. Едрият салатен фасул присъства и в туристическото лого на региона. В негова чест се организира и цял фестивал. Той се провежда в последния уикенд на ноември и в него участват гости от цял свят. Бобената фиеста включва различни състезания, музикални прояви и дегустации на всевъзможни ястия с фасул. Избират се крал и кралица на боба. Организатор на проявата е местното читалище „Асен Златаров“.

Знаете ли че

В селото има и Музей на Смилянския боб и родопските терлици. Част от експозицията са пана от фасул, изработени от деца от селото. Музейната сбирка се опитва да влезе в Книгата на рекордите „Гинес“ с пано, изработено от фасулени зърна, в чиято изработка са участвали  много участници. В начинанието може да се включи всеки посетител на музея.

Не пропускайте

Смилян2Ако искате да опитате прясна родопска пастърва, отскочете до новооткрития „Еко комплекс Смилян“ (намира се на 5 мин с кола – по пътя за Рудозем). Към хотела има рибарник и ресторант. Можете сами да си уловите рибата, която ще бъде сготвена пред вас.

Как да стигнете

От центъра на Смолян тръгнете на изток – в посока кв. Устово и щом стигнете реката, ще видите кафеви табели за крепостта Калето – с. Кошница и пещерата Ухловица. Смилян е по същия път – на 17 км.

В района на Смилян има още много интересни открития.

Крепост Калето – с. Кошница

Кошница2Късноантичната и средновековна крепост Калето се намира край родопското село Кошница. Тя е построена върху хълм, в чиито основи има проходна пещера. Огромният скален свод на пещерата е бил ползван като естествено укрепен и лесен за отбрана вход към крепостта.

Крепостта е датирана от VI век по времето на византийския император Юстиниан. Била е част от Родопската укрепителна система, заедно с други твърдини от същия период, като Смолянската крепост и Момчиловата крепост. Крепостта е била обитавана и ползвана за отбрана на централно-родопския път и през Средновековието – в периода XI-XIII век.

Отбивката за крепостта е преди да стигнете в с. Кошница. Вляво на асфалтовия път има информационна табела. Там паркирайте и тръгнете по черния път, който слиза до реката, където има дървен мост. След като пресечете река Арда, следвайте табелите. Дължината на пътеката е около 1 км, изминава се за около 20 минути. 

Гарга дере и пещера Голубовица

Гарга дере6Една от най-интересните екопътеки у нас се намира край родопското с. Кошница. Тя е предназначена за търсачи на силни усещания. Маршрутът включва преодоляване на няколко изпитания, които зареждат с ударна доза адреналин.

В началото екопътеката върви по десния бряг на живописния каньон Гарга дере (река Есенска) и отвежда до входа на пещерата Голубовица. Влизането в нея става само с водач и специална екипировка – непромокаеми гумени ботуши, спасителна жилетка, осветление и гумени лодки.

Гарга дере1Вдясно от пътеката за пещера Голубовица има красив водопад. Той е забележителен с гъстия зелен мъх, покрил скалите около него. 

Голубовица е система от 4 пещери, които са генетично и морфоложки свързани помежду си. Най-интересна от тях е Голубовица 2, която е водна пещера с дължина 380 м.

Маршрутът в нея се движи по течението на подземна река, която се захранва с вода от карстов извор, намиращ се също под земята. Постоянният приток на вода е причина за образуването на причудливи форми. В горните етажи на пещерата, където водата не е успяла да достигне, се виждат естествени пещерни образувания – сталактити и сталагмити.

Как да стигнете

На около километър след като излезете от с. Кошница в посока Могилица ще видите беседка вдясно от пътя. Намира се точно преди паркинга за пещера Ухловица. Оттам започва екопътеката. Първоначално тя се движи по десния бряг на реката. След около 400 м ще стигнете до въжен мост, по който се преминава на левия бряг. След това се върви още около 300 м до входа на пещерата „Голубовица 2“.

Пещера Ухловица

Ухловица11Ухловица е една от най-красивите български пещери. Намира се по горното течение на р. Арда, близо до границата с Гърция. Това е една от най-старите пещери в Родопите – смята се, че е на повече от 3.5 милиона години. Заради своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец.

Ухловица1Тук можете да видите както обичайните сталактити и сталагмити, така и сравнително по-редки пещерни форми като дендрити – образувания, които наподобяват морски корали, и халиктити, приличащи на малки каменни слънца. Ухловица е пропастна пещера с дължина 460 м, като не цялата е пригодена за посещения.

Ухловица9За да я разгледате, трябва да се спуснете по метална стълба с 280 стъпала. Маршрутът свършва при снежнобял варовиков водопад и четири синтрови езера, които напролет се пълнят с вода.

Пещерата има и второ ниво, до което може да се стигне също по метална стълба. От него се спускат няколко пропасти. Затова целият втори етаж носи името Залата на пропастите.

Как да стигнете

Отправна точка е Смолян, откъдето трябва да поемете в посока с. Смилян. Пещерата се намира на пътя между Смилян и Могилица. Има указателни табели. В подножието има паркинг за автомобили, а до пещерата следва голямо изкачване пеша, за което трябва да предвидите поне 20 минути. 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама
Categories: Интересни места, Маршрути за един ден, На планина, По пътищата на България, Случайни открития | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: