Кюстендил извън сезона на черешите

Ще се изненадате колко интересни неща има в Кюстендил. Дори и извън сезона на черешите, градът предлага достатъчно забавления за всички – самотни пътешественици, влюбени двойки или семействата с деца.

Пиркова2Знаете ли например, че в центъра на града се намира една от малкото средновековни кули у нас. Може да не наклонена, като кулата в Пиза, но за сметка на това е напълно автентична и отлично съхранена.

Пирковата кула

Наричат ги „българските донжони“ (от френски – главна кула на замък, крепост или манастир). Това са отбранителни съоръжения, използвани за жилищни нужди от местни феодали. Те са били снабдени с бойници (мазгали) за стрелба по врага и специални еркери, от които да се излива гореща течност (олио или катран) върху неприятеля.

Пирковата кула в центъра на Кюстендил е точно от този тип. Тя се намира до римските терми в града и е свидетелство за архитектурната и строителна техника на укрепителната система на средновековния град Велбъжд.

Кулата е с квадратна форма и е висока 15 метра. Състои се от приземие и три етажа. Названието Пиркова произхожда от гръцката дума „пиргос“, което означава кула.

Построена е в края на XIV или началото на XV век. Приземието на кулата е служело за склад. На първия етаж са разположени засводен вход от север, каменно огнище за отопление на южната стена и две бойници.

Вторият етаж е организиран за продължително обитаване с огнище, ниша, три вертикални и две кръгли бойници, и галерия с ниша за хигиенни нужди. Третият етаж е осигурявал кръговата отбрана.

По принцип кулата е заключена, но може да бъде разгледана и отвътре при заявка. Трябва да се обадите на касата на регионалния исторически музей (в джамията).

Не по-малко интересни са Римските терми и старата джамия „Ахмед бей“, превърната в музей.

Парк Хисарлъка

inst obr DSC_7022

Щом опознаете забележителностите на града, смело може да се отправите към градския лесопарк „Хисарлъка“, намиращ се на едноименния хълм, където ви очакват останките от късноантична и средновековна крепост.

Използвана е по времето на Първата и Втората българска държава като феодален замък и разрушена през XV в. от турците. В днешно време е добре реставрирана, а от крепостните й стени се откриват красиви гледки към града.

ПауталияКак да стигнете 

inst obr Untitled_Panorama2hdr

В Кюстендил са малко скарани с табелите, затова от града трябва да следвате табелите за ресторант „Чешмето“. Те ще ви отведат до широк паркинг, където можете да оставите колата и да се разходите из парка.

Знаете ли че…

Друга атракция е огромният саламандър, който сякаш пълзи по стълбите към парка Хисарлъка. Огромната арт инсталация се появи през 2017 г. и оттогава е една от запазените марки на града. Дъждовникът е изрисуван от художника Евгени Серафимов с помощта на деца от Кюстендил.

А сега – да погледнем към близките околности, където също е пълно с интересни отбивки. Първата от тях са

Секвоите от Ючбунар 

Не е нужно да ходите до Сиера Невада, за да си направите снимка на фона на  вековни дървета от вида „секвоя гигантея“. Достатъчно е да отскочите до Кюстендил, където има цяла горичка от секвои.

inst obrr DSC_6896Намират се в местността Ючбунар. Когато застанете под стволовете им, ще си дадете сметка за възрастта и размерите им. Дърветата изглеждат толкова величествени и устремени към слънцето, че човек се чувства наистина нищожен в подножието им.

inst Untitled_Panorama1Този хилядолетен вечно зелен иглолисен дървесен вид е връстник на динозаврите. Смята се, че първите представители на вида Sequoiadendron giganteum са се появили преди повече от 200 милиона години.

Но за разлика от динозаврите, които са изчезнали от планетата по времето на периода Креда (70 милиона години), секвоите са оцелели чак до наши дни. Изумителен факт, който е достатъчен сам по себе си да ви накара да стегнете багажа и да предприемете вълнуваща експедиция.

19

Около трите вековни дървета се оформила цяла гора от наредени по конец секвои, каквито сме свикнали да виждаме само в приключенските филми. Пространството около тях е обрасло с папрат и мъх, а във въздуха се носи аромат на билки и треви. Все едно сте попаднали в кадър от филма „Джурасик парк“. Имате чувството, че всеки момент в далечината ще изскочи някой динозавър.

Този вид дървета по принцип виреят най-добре в по-топли и по-влажни горски територии, каквито има по западното крайбрежие на САЩ – най-вече в планините Сиера Невада, щата Калифорния. Рядко срещани са в Европа. Възможността да си направите семейна разходка сред гората от гигантски секвои в местността Ючбунар край Кюстендил е едно малко чудо на природата.

15Знаете ли че…

Научното наименование на тези исполини е Sequoiadendron giganteum. Обвити в груба червеникава мека, влакнеста кора, здравите им стволове се изстрелват на повече от 30 м височина. Най-старите представители на този вид дървета са в Америка и възрастта им надхвърля 4000 години, а дължината на стволовете им достига до 100 м.

Бързи факти

  • Трите вековни секвои в местността Ючбунар край Кюстендил са посадени преди 130 години от лесовъда Йордан Митрев.
  • От семената на първите дървета се е оформила цяла малка горичка с по-млади дървета.
  • Обиколката на дърветата също впечатлява с размерите си – 9, 8,20 и 3.90 м. Предполага се, че това са най-старите дървета от този вид в България.
  • Обявени са за природна забележителност.
  • Секвоите от Ючбунар представляваха България в конкурса „Европейско дърво на годината“ – 2018, но в крайна сметка останаха извън челната тройка (на 8 място).

10Как да стигнете

Секвоите се намират до с. Богослов, което е на по-малко от 10 км от Кюстендил. Щом влезете в селото, ще видите табели за гората със секвоите. Пътят свършва при една бариера, където трябва да паркирате. Пътеката е отстрани на изоставената каменна

С това не свършват изненадите на Кюстендил. Очаквайте скоро втора част от това вълнуващо пътешествие. 

Реклама
Categories: По пътищата на България | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: