Водопадите в Беласица – част втора

Ако следите блога ни, сте видели първата част от разказа за водопадите в Беласица – най-новия природен парк в България. Разположена в най-югозападната част на страната, тази красива планина е била недостъпна за туризъм и пътешествия в продължение на десетилетия. Тъй като по билото й минава границата с Гърция и Македония, достъпът до нейните красиви склонове е бил ограничен.

Днес продължаваме пътешествието из тази дива и красива част на България.

Камешнишки водопад7

Камешнишки водопад 

Камешнишкият водопад е перлата в короната от водопади в Беласица. Кръстен е така, защото се намира по течението на река Камешница.

В някои описания се среща и под името „Срамежливеца“ (или „Срамежливия водопад“). То се дължи на факта, че водопадът дълги години се е криел „срамежливо“ от погледите на хората и едва преди няколко години е станал известен за любителите на природата.

 

Местни туристи успяват да го открият едва през 2009 г. при една от разходките си из трудно достъпните части на планината. Сега вече до него има изградена живописна екопътека, която значително улеснява достъпа до него.

Освен че е много красив, водопадът е и много висок – 21 метра. Това го прави официално най-високия от всички водопади в Беласица. По-интересна е необичайната му форма – мощната струя на водата пада почти отвесно, без никакви разклонения по пътя.

Камешнишки водопад4

В тясната клисура са разположени още няколко водопада, като някои от тях също са с височина на падовете около 20 м. Достигането до горните водопади обаче е трудно и изисква специална екипировка.

Как да стигнете до него

Изходен пункт е с. Камена. Щом стигнете селото, паркирайте в центъра и следвайте зелената маркировка. До водопада се стига за около половин час през гората. Последният участък включва стръмно спускане в дере. Мястото, където трябва да се отклоните от основната пътека е добре указано. Наблизо има и беседка.

Знаете ли че

Река Камешница е десен приток на Струмешница. Край водопада минава една от тематичните екопътеки в Беласица, наречена „Тайните на водата“. Нейното начало е в центъра на близкото с. Коларово. Продължителността на целия маршрут е около 3 часа. По него са разположени 5 информационни табла, представящи интересни факти за водата.

Лешнишки водопад

Това е още един красив водопад в Беласица планина. Лесно достъпен и много красив, особено през пролетта. До него отвежда тематична екопътека, наречена „Приятели“. Идеята на създателите е била да подчертаят, че дърветата и растенията са приятели на хората.

Лешнишки водопад2

Пътеката започва с информационно табло за целия маршрут, което се намира пред хижа „Беласица“. Вървейки по пътеката към водопада, ще видите още информационни табели с любопитни факти за различните дървесни видове в Беласица планина. Ако сте с деца, разходката до водопада може да се окаже полезен урок по биология на открито.

Маршрутът е много приятен – минава се през широколистна гора. На няколко места са поставени дървени мостчета и парапети.

Лешнишки водопад1

Самият водопад се намира на около 740 метра надморска височина – в тясно и живописно дере. Отвсякъде е обграден от зеленина, а надвесените над него високи дървета хвърлят дебела сянка. Тук действително можете да усетите прохлада и в най-горещите летни дни.

Целият преход трае около 40 минути в едната посока. Идеална дестинация за съботно-неделни бягства от града.

Как да стигнете до него

От Петрич има 8-километров асфалтов път до хижа „Беласица“ (подходът е край стадиона на Петрич). Паркирайте колата до хижата. Пътеката за водопада тръгва вляво от нея и е със синя маркировка.

Знаете ли че 

Пътеката „Приятели“ е създадена от българската фондация „Биоразнообразие“ през 2009 г. Финансирана е от Глобалния екологичен фонд.

 

Реклама
Categories: Интересни места, Маршрути за един ден, На планина, По пътищата на България, Случайни открития | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: