Водопадите в Беласица – част първа

Беласица е най-новият природен парк в България. Разположена в най-югозападната част на страната, тази красива планина е била недостъпна за туризъм и пътешествия в продължение на десетилетия.

Тъй като по билото й минава границата с Гърция и Македония, достъпът до нейните красиви склонове е бил ограничен.

Лешнишки водопад7

Днес планината е не само отворена за излети, но и изключително гостоприемна. Почти във всяко от селата на запад от Петрич има поне по една екопътека, който отвежда до някой водопад. Някои от селата имат и по два водопада. Точно такъв е случаят със с. Скрът.

От него тръгват две екопътеки до водопади, които привличат интереса на пътешествениците със своята красота и неповторимост.

Водопад Мангъро

По-високият от двата е Мангъро – водата в него се спуска от около 15 метра.

Гледката е особено впечатляваща през април и май, когато околният пейзаж е обагрен в различни нюанси на зеленото. Пътеката до водопада е също много приятна – тя минава през вековна чинарова гора и малки полянки с горски цветя.

водопад мангъро3

Как да стигнете до него

На площада на с. Скрът ще видите дървена табела. Поемете по улицата до нея и карайте само направо. Там, където тя свършва, завийте надясно и улицата ще ви отведе до църквата на селото. Там паркирайте и продължете пеша по черния път нагоре към планината. Не след дълго ще стигнете до разклон. Там има табела за водопада вляво и синя маркировка. Пътеката е добре обозначена и няма опасност да се загубите.

водопад мангъро6

Знаете ли че

В Беласица се намират най-големите кестенови гори не само в България, но и на Балканите. Затова и кестенът е запазена марка на Природен парк „Беласица“. Всяка година тук се организира Фестивал на кестена, по време на който се предлагат и традиционни ястия от сладък кестен.

Водопад Дъбицата 

Дъбицата е вторият водопад в землището на с. Скрът. Той е сгушен в подножието на връх Тумба, където се пресичат три държавни граници – на България, Гърция и Македония.

водопад дъбицата6

Водопадът е красиво творение на природата по северните склонове на планината. Водата в него идва от билото и не пресъхва дори и през лятото. Все пак не ви препоръчваме да идвате тук в жегите, защото няма да го видите в пълния му блясък. Това важи и за останалите водопади в Беласица, които са най-красиви през пролетта.

Наблизо до водопада има беседка и място за пикник.

водопад дъбицата4

Как да стигнете до него

Както и при маршрута за водопад Мангъро, трябва да тръгнете от черквата на с. Скрът нагоре към планината. За Дъбицата обаче на първия разклон трябва да завиете надясно, вместо наляво. Пътеката за Дъбицата е със зелена маркировка. След около 10 минути по черен път през гората, ще видите отклонение наляво – по пътека, която се изкачва стръмно нагоре по склона. Пътят направо е с жълта маркировка и отвежда до връх Тумба (1880 метра).

Знаете ли че

Село Скрът е един от изходните пунктове за изкачване на връх Тумба. Това е един от най-високите върхове в Беласица – 1880 метра. Там се пресичат държавните граници на България, Гърция и Македония. На връх Тумба е поставена гранична пирамида №1. 

Продължаваме пътешествието из Беласица с водопад №3. Това е прекрасният

Яворнишки водопад

Намира се по течението на река Яворнишка, на близо 750 метра надморска височина.

яворнишки водопад7

До него е изградена приятна екопътека със синя паркировка, наречена „Пеперудите и цветята на Беласица“. Името казва всичко за себе си – по пътя ви очакват множество информационни табели за различните видове пеперуди и цветя в планината.

Екопътеката минава през гора с вековни чинари, които хвърлят дебела сянка и осигуряват прохлада в жегите. Добре е обаче да дойдете тук през пролетта, когато водопадът е най-пълноводен.

Как да стигнете до него 

Трябва да паркирате в центъра на с. Яворница и да следвате синята маркировка. Другият вариант е да  продължите с колата още малко нагоре – в посока планината и да я оставите при старото турско гробище. Началото на пътеката е точно при джамията до него. Маршрутът е добре маркиран и няма опасност да се загубите. Разходката до водопада е около 30 минути в едната посока.

Знаете ли че

Природен парк Беласица е най-новият природен пак в България. Обявен е за такъв през 2007 г. В рамките на парка има изградени много тематични маршрути. Освен споменатия вече маршрут „Пеперудите и цветята на Беласица“, има още: „Животът на кестена“, „Пътеката на мравката“, „Приятели“, „Тайните на водата“, „Пътуване в историята“, „Цветна приказка“ и „Кълвачите – пазители на гората“.

яворнишки водопад4

Очаквайте скоро Втора част

 

Реклама
Categories: Интересни места, Маршрути за един ден, На планина, По пътищата на България | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: