12 разлики между туриста и пътешественика

Често ни питат: „Вие, като се занимавате с туризъм, кое място ще ни препоръчате“.

Всеки път, когато ни зададат този въпрос, обясняваме, че „Отбивки“ не е туристически сайт, а блог за открития и пътешествия. Това обаче не помага в 90% от случаите и затова се налага да обясняваме какви са разликите.

Тълковният речник не помага много в случая. Според него туристът е „човек, който се занимава с туризъм“, а пътешественик е „човек, който пътешества“.

P1030790

Докато се ровихме по темата, попаднахме на определение, според което „туристът е начинаещ пътешественик, докато пътешественикът е професионален турист“.

В действителност между туриста и пътешественика има много разлики. Ето какви са те според екипа на „Отбивки“.

DSC_02851. Туристът обича да посещава популярни дестинации. Пътешественикът е готов да тръгне към място, за което знае много малко или нищо.

2. Пътешественикът прави снимки на мястото, което е открил. Туристът снима себе си на фона на мястото.

DSC_0229

3. Туристът пътува групово. Пътешественикът тръгва на път най-често сам или с приятел.

4. Туристът си прави резервация преди да тръгне. Пътешественикът решава в движение къде да нощува.

P1050113

5. Първата работа на туриста след края на пътуването е да качи във фейсбук албум със снимки. Първата работа на пътешественика е да започне планирането на следващото пътешествие.

6. Туристът има поне три любими места, на които се връща периодично. Пътешественикът има поне три идеи за нови маршрути.
DSC_04687. Туристът събира печати от 100-те национални обекта. Пътешественикът събира идеи за нови приключения.

8. Пътешественикът колекционира карти. Туристът колекционира картички.

DSC_0406

9. Туристът нощува в хотели с поне три звезди. Пътешественикът обича да спи под звездите.

10. Туристът пътува само през уикенда или за ваканцията. Пътешественикът е готов да тръгне на път по всяко време.

DSC_0772-1

11. Пътешественикът вижда това, което вижда. Туристът вижда това, което е дошъл да види.

12. Пътешественикът е активен. Той прекарва много време в търсене на информация за интересни места, които иска да види. Туристът е пасивен. Той очаква интересните неща да му се случат, защото си е платил. Най-често задаваният въпрос между туристите е: “Как изкара”.

P1030746

Categories: По пътищата на България | Етикети: , , , , , | 7 коментара

Навигация

7 thoughts on “12 разлики между туриста и пътешественика

 1. Don Koc

  аз знаех каква е разликата, но като ги прочетох тези разлики съвсем се обърках вместо да ми стане по-ясно

 2. Турист – “ който прави по-дълги разходки сред природата “ , пътешественик – „човек, който пътува по далечни места и земи“ (Български тълковен речник , 1973г.). Тоест въпроса е дали катерите Витоша редовно или се разхождате из Европа и Азия редовно.Не само това, но и не считам,че статията е адекватно написана, тъй като се отнася снизодително към хората, които обичат да планират пътуванията си или не разчитат на случайността в планирането на своето прекарване. Точка 11 е добра, точка 12 също, като изключим ,че много от хората пътуват рядко, защото имат задължения и отговорности ,различни от това да планират следващото си пътешествие и поради това имат високи очаквания и искат да си изкарат добре (през няколкото дни отпуска, които могат да си позволят). Не виждам нищо забавно и в това да тръгнеш нанякъде, без да знаеш къде ще спиш или да си човек, „готов да тръгне към място, за което знае много малко или нищо“ – това мирише на лошо прекарване и безсмислено лутане. Като цяло, статия, написана от човек,който прекарва доста време в инстаграм или публикува картинки, състоящи се от мотивационни цитати,плеснати на силно обработен с фотошоп пейзаж.Моля, отнасяйте се по-сериозно към света около вас и не иронизирайте подхода на околните към пътуване с цел да се почувствате по-добре за собствените си „приключения“.
  П.С. : Блогът изглежда интересен, но няма да го разгледам, тъй като не обичам да спя под звездите повече, отколкото в легло, а и не съм готова да тръгна на път по всяко време ( 3 през нощта? По време на изпит? В средата на интервю за работа?)

  • Това е Вашето мнение, нашият светоглед е съвсем различен. Щом блогът ни не е за Вас, Вашите коментари нямат място тук, както и Вие

 3. Angel

  На фона на останалите текстове в сайта доста посредствено и претенциозно. За разилка от другите текстове в него няма полезна информация. Защо сте го написали всъщност?

  • Нашата цел винаги е била да предоставяме различно и интересно съдържание. Текстът е забавен и написан с усмивка :)

 4. Toma Bonev

  Днеска за пръв път попаднах на вашия Блог ,докато търсих непознати и прекрасни места в нашата мила Родина , където често се чуствам като чужденец,скитник или по-точно казано гост. Има толкова много места които остават скрити и си струва да бъдат открити. Мисля че вашият блог прави точно това и моите адмирации за начина по който пътешествате и се наслаждавате на инстинските и прости неща в живота. Относно статията мога да се съглася напълно с това което сте написали за това какво е да си пътешественик. Аз като един планинар почти нямам почивка която да не е активна , сред природата и малко луда.В противен случей се чуствам изтощен,без никаква положителна енергия и почти винаги съм кисел след това.Все пак животът е само един и си заслужава да се живее пълноценно. Аз също като вас съм един пътешественик и поради тази ми участ се налага да правя своите пътешествия Сам , поради факта че почти всичките ми приятели са туристи и представата им за почивка е да отидат за 5 дена на някой скъп комплекс и да не правят нищо. „Eat,Sleep,Drink,Repeat“.

  Но както и да е, поздрави от Германия и с пожелания да откриете нови и незабравими места.

  Тома

  • Благодарим Ви! И на Вас Ви желаем много нови пътешествия и положителни емоции сред природата!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: