Другото лице на Витоша

Снегът ни изненада приятно, а с него се върна и желанието ни за разходки из Витоша. Любимата на всички софиянци планина сякаш е най-красива през зимата. Леденият дъх на студа рисува уникални фигури, а въображението на природата е необятно…

Ледени фигури


Посветете някой от почивните дни на планината. Рано сутрин цялото софийско поле е забулено от гъста пелена от облаци, докато слънцето нежно гали върховете на Витоша и рисува приказни картини. Светлината се отразява в снежнобялата покривка на снега, карайки склоновете да блестят. Всяка снежинка излъчва чистота, а студеният въздух прояснява мислите и те кара да забравиш за всичко друго. Осъзнаваш, че разполагаш само с този миг. Тук, сред тишината на снега, времето ти принадлежи изцяло.

Снежен пейзаж

Встрани от горските пътеки, стичащите се ручеи на реките образуват ледени фигури, следвайки пътя на водата. Приличат на огромни находища от диаманти, недостижими в своята студена красота.

Леден диамант

Можете да се насладите на тези гледки, като изберете някоя от пътеките  край витошките реки – Боянска, Драгалевска, Владайска или Бистришка. Всяка от тях образува неповторими водоскоци по пътя си. Ако сте запалени по фотографията, това е един от лесните маршрути за фоторазходки в тази част на годината.

Водопад

Един от многото подходящи маршрути е: Бистрица-водопад-Самоковището-Бистришко бранище-х. Алеко. Отнема около 4 часа, но спокойно можете да го скъсите, като извървите половината от пътя.

Паркирайте колата си някъде при последните вили и тръгнете нагоре покрай реката. След около 40-50 минути ще стигнете до водопада Самоковище. Това е един сравнително малък, но красив водопад по течението на р. Бистришка. Тук можете да си направите почивка. Наблизо има и беседка с навес.

Водопад Самоковище

Ако не сте се уморили и продължите нагоре, скоро ще стигнете до Бистришко бранище. Мястото има страховито излъчване, заради смерча, който е вилнял тук преди години. Повечето дървета са повалени, а короядите са довършили това, което е останало от гората.

Ледени клони

Няколко думи за снимането на ледени фигури: освен фотоапарат, ви е нужен и статив. За да направите ефектни кадри, трябва да намалите светочувствителността, да затворите блендата и да вдигнете скоростта. Не забравяйте да настроите баланса на бялото според вида на светлината (директна слънчева светлина, сенчесто, облачно и т.н.). Оттам нататък всичко е импровизация… И късмет да уловите точния момент.

Ледена дантела

Текст и снимки: Иван Михалев

Реклама
Categories: Маршрути за един ден | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 8 коментара

Навигация

8 thoughts on “Другото лице на Витоша

 1. Ванка, снимките ти за пореден път са направо… невероятни! Поздравления!

 2. блог с много интересна информация и красиви фотографии, на който попаднах (не) случайно – търсех си в Гугъл информация за разни любопитни места … и така.

 3. Въобразявах си,че съм напреднал във фотографията. След,като видях снимките Ви…разбрах,че едва прохождам! Поздравления! Невероятни са!Интелегентни са! Къде мога да видя повече Ваши неща?Благодаря Ви ,за фото-съветите. gl4008@abv.bg

 4. Радваме се, че снимките ви харесват. Можете да видите още малко наши снимки тук: http://www.flickr.com/photos/mihalev/
  Още снимки – в страницата на Отбивки във фейсбук: https://www.facebook.com/Otbivki
  Поздрави!

 5. Радваме се, че снимките ви харесват.
  Можете да разгледате и галерията ни във Flickr: http://www.flickr.com/photos/mihalev/
  Ако имате профил във Facebook, можете да ни следвате и там: https://www.facebook.com/Otbivki
  Поздрави!

 6. Снимките са страхотни. Смело мога да кажа, че планината е много по-добро място от морето!!!
  Благодаря и за полезната информация!

 7. Wow! Зимна приказка

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: