Пътеката на водопада

Ранната есенна утрин ухае на дъжд. Въздухът е напоен с аромат на билки и огън, а къщите – потънали в мъгла. Струйките сивкав дим от комините се надбягват с вятъра, докато небето неохотно пропуска първите слънчеви лъчи.

В ноемврийската събота Тетевен се готви за пазарен ден. Най-оживеното и шумно място в центъра на града са сергиите, които са претрупани с плодове и зеленчуци, ядки, прясна риба и месо. Бабите продават плетени чорапи редом с подправките, а местните роми са изнесли за продан цялата си покъщнина – черги, кокошки, стари грамофонни плочи, антикварни предмети, касетофони втора употреба и какво ли още не. Край сергиите се разминават шумни тълпи от хора. Едни се пазарят, други търгуват, а трети просто зяпат, отдадени на безцелна разходка. Подминаваме пазарното стълпотворение на Тетевен, за да се отправим към една друга забележителност на града – Тетевенската еко-пътека с поетично име „Под пръските на водопада”.

Водопад "Скока"

Пътят излиза извън града и ни води нагоре в планината. Гората е потънала в шума от изсъхващи листа. Есента все още е тук, но първите стъпки на зимата се усещат в студения полъх на вятъра, който прелита край нас. Наслаждавайки се на тишината наоколо, мълчаливо изкачваме пътеката към водопада. Дължината й е 4000 метра, като част от нея – по асфалтов път. Началото на пътеката започва от центъра на Тетевен, преминава през местността „Козница” и достига до крайната точка – водопад  „Скока”.

Пътеката

Първото нещо, което ще ви впечатли тук, е цветът на гората. Всичко наоколо е потънало в зеленина – от зеления мъх, обгърнал дърветата и камъните, до цвета на тревата, скрита зад умиращите есенни листа. Нюансите на зеленото са толкова много, че не успявам да ги преброя. Наситен и ярък, зеленият цвят преминава през камъка, побеждава дървото, обгражда земята…Той сякаш побира в себе си целия свят, символизирайки вечния кръговрат на живота.

Дървото на живота

Вървим, следвайки пътя на водата. Мелодичният ромон на ручеите и отзвукът от собствените ни стъпки е единственият шум, който нарушава спокойствието на гората. Наоколо се извисяват огромни дървета – вековните пазители на водопада. На места има изградени дървени мостчета и места за отдих, а до самия водопад ще видите и малка къщичка с камина, където можете да запалите огън и да си направите пикник с ексклузивна гледа.

Пътят на водата

Водопад „Скока” е с височина 30 метра, като количеството на водата варира през различните сезони. Най-пълноводен е през пролетта, но и сега не ни разочарова – водата се спуска по скалите, набягвайки се с времето. Встрани от водопада се намира и естествен скален каньон, представляващ втори водопад, който обаче в момента е пресъхнал.

Водопадът през есента

Тетевенската еко пътека е приятно място за еднодневна разходка или пикник сред природата. Изкачването е леко и трае около половин-един час. Мястото е подходящо както за деца, така и за по-възрастни хора. Ако не ви се изкачва по асфалтовия път, можете да пропуснете тази част и да стигнете до началото на еко-пътеката с кола. Ще видите информационна табела и зона за паркиране. Оттук до водопада имате не повече от 20-30 минути път.

Какво можете да видите наблизо – Тетевенския манастир „Свети Пророк Илия”, Гложенския манастир или скалната арка над река Вит при село Ъглен

Скална арка - с. Ъглен

Текст: Елина Цанкова

Снимки: Иван Михалев

Реклама
Categories: Маршрути за един ден | Етикети: , , , , , , , , , , , , , | 2 коментара

Навигация

2 thoughts on “Пътеката на водопада

  1. НЕвероятна карасота. Нашата планина е изпълнена с такива божествени неща и само можем да се радваме за това. Най-важното тряабда да ги пазим!!!

  2. Определено нашата родина е пълна с такива неземни красоти и ние тряабва да направим всичко възможно да ги упазим!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: