Синята лагуна

Този разказ трябваше да излезе преди два месеца, когато в една ноемврийска събота открихме случайно едно от най-невероятните места в България - рудник "Медет". Беше почивен ден, беше слънчево, а ние - заредени с настроение и готови за път...

Обикновено се събуждаме без ясна идея накъде да поемем. Решаваме го след сутрешното кафе и закуската. В онзи ден търсих информация за Еленската базилика край с. Антон и Аневското кале, но докато се ровех из Google Maps, попаднах на нещо по-любопитно.

Толкова бях впечатлен от мистерията на това забранено за външни посетители място, че любопитството ме изгаряше през целия път. Час и половина по-късно вече паркирах киата на пътя, който вие покрай рудника. Тук е мястото да спомена, че мястото е забранено за външни лица. Пазачът на входа беше непреклонен. Така поехме по панорамния път, който заобикаля рудника (всъщност това е пътят Златица-Панагюрище). Намерих отбивка, оставих колата и тръгнах през гората да търся подходящо място за снимки.

Спускането по дерето ме измори. Няколко пъти спирах за почивка. Накрая най-после пред очите ми се откри гледката. Рудникът отдавна не се използва, но мястото изглежда много сюреалистично - заради медните окиси в утайката на дъното, водата е оцветена в тюркоазено синьо. Напомня за сините лагуни на Малдивите, където водата е оцветена в същия тюркоазен цвят.

Околният пайзаж обаче силно контрастира - хълмовете са издълбани от багерите, които са копали земята, за да извличат рудата. Всичко изглежда много нереално - едновременно грозно и красиво.

Обърнете внимание на терасовидните пластове. Не ви ли приличат на амфитеатър? Сякаш неизвестен инженер е проявил въображение на архитект и така се е появило това чудо на природата :)

Някъде прочетох, че собственикът на рудника - дружеството "Асарел Медет", има планове да пресуши отровното езеро. Така че, ако искате да видите с очите си това причудливо място, трябва да побързате. Ето и кратко упътване: от София поемате в посока Пирдоп, малко след Златица има отбивка вдясно за Панагюрище. Не след дълго ще видите вдясно табела за входа на рудника.

Реклама
Categories: Фотописи | Етикети: , , , , | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: