Слънце Тракия огрява

Идеите ни за съботни бягства от стреса и скучната София започнаха да се изчерпват. Миналата седмица имахме за цел да изкачим Аневското кале - средновековна българска крепост до Сопот, изградена на южния склон на Стара планина, наричана още и Копсис. Така и не стигнахме до него, защото кривнахме към рудник Медет (често го правим - затова и блогът ни е кръстен "Отбивки"). Тази събота се метнахме на колата с идеята да осъществим мисията най-после, но пак се отбихме - този път в посока Шато Копса - може би най-сполучливият опит за имитация на средновековен замък в България. Намира се в непосредствена близост до Копсис и очевидно е заимствал името си от нея.

Ако трябва да дам оценка по шестобалната система, бих сложил 5-ца. Мястото е наистина красиво и уникално, лозята около него - автентични. Виното - превъзходно (опитахме Каберне Совиньон, реколта 2008). Хотелската част - уютна и направена със стил. Дразнещ е само фактът, че липсва свестен път. Отклонението за "замъка" е около 2 км и се минава спокойно само с трактор или джип. Ако си с нормална кола - на втора. Чудя се как може да построиш цял замък, който струва няколко милиона, а не си направил свестен път до него...

Пристигнахме около обяд. Тракийската низина беше щедро огряна от декемврийското слънце. Посрещна ни една от служителките в "замъка", която беше така любезна да ни покаже стаите в хотелската част (цената е 120 лева на вечер) и помещението за релакс на горния етаж. Наистина е направено с вкус.

Особено ми хареса съчетанието на цветовете. Ако бяхме по-богати, сигурно щяхме да си позволим един цял уикенд тук. В дъното на залата за релакс има джакузи и помещение за масажи. Предполагам, че тук човек може да избие истински стреса. Предполагам....

Още малко от интериора.

Момичето, което ни развеждаше из имението, твърдеше че залезите през лятото били по-красиви, отколкото на морето. Склонен съм да й вярвам.

Стигнахме и до избата, откъдето купихме Кабернето. Продават се под марката Zeyla. Името звучи странно, но разбираме, че е свързано с траките. На етикета пише: "Зейла е древното име, с което Тракийските божества наричали гроздовия сок, носещ заряда на омайна билка". Странно. Разбирам траките да са наричали така гроздовия сок, но чак пък техните божества... Май тук маркетинг отделът е прекалил :)

Детайл.

Поинтересувахме се кой е собственик на този "замък". Оказа се, че е Минко Минков, изпълнителен директор на "Софарма". На входа има галерия от снимки на шефа, позиращ в компанията на Огнян Донев. От нея разбираме, че и Веско Маринов (Краля на пот музиката) е разпускал тук :)

Така и не стигнахме до истинската ни цел - крепостта Копсис. Един любезен чичо от Сопот ни обясни, че пътят до нея е труден за изкачване, а денят беше слънчев и прекрасен. Вместо катерене по чукарите, решихме да се отдадем на разходки из родния Пловдив.

Откакто имам кола, преоткрих Пловдив. Някога ми изглеждаше твърде еснафски и западнал. Сега ми се струва най-подходящото място за бягства от шумната и мръсна София.

Всеки път се връщаме заредени от часовете, прекарани в стария град. Мисля, че пловдивчани са благословени от бога, защото имат толкова прекрасно място за живеене. Но повечето го оценяват едва, когато го загубят...

Някой ден ще се върна тук. Обещавам си го на себе си.

Зимата в Пловдив тази година е особено фотогенична - мъглата добавя мистичност на иначе прекрасните гледки.

С тази панорама слагаме точка на кратката виртуална разходка из Тракийската низина. Дано ви е харесала. Автор: Иван Михалев

Реклама
Categories: Фотописи | Етикети: , , , , , | 1 коментар

Навигация

One thought on “Слънце Тракия огрява

  1. Благословени сме и го знаем:Р Не съм срещала пловдивчанин, който да не обича града си. Даже местният патриотизъм ни идва малко повече – със сигурност ако попиташ пловдивчанин кой е най-красивия град, без да се замисли, че ти отговори, че това е Пловдив.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: