Моменти от лятото

Посреща ни с най-широката си усмивка и с думите: Hi! Nice to meet you. I’m Sotiris. („Здравейте! Приятно ми е да се запознаем. Аз съм Сотирис“). Изглежда непривично усмихнат и приветлив като за грък, а освен това излъчва хармонията на човек, който е щастлив както със себе си, така и със своя живот. Оказва се собственик на хотела, в който сме решили да посрещнем едни от последните дни на лятото. Мястото е Aroma Hotel (www.aromahotel.gr ), а локацията – село Вурвуру (Vourvourou), което се намира на средния ръкав на полуостров Халкидики – Ситония, на около 120 км от Солун и на 11 км от Никити.

Природата на този ръкав е изключително живописна – смес от лазурно море, прорязано от скални брегове, плажове с плитка пясъчна ивица, зелени гори и автентични гръцки селца. Всеки откъс от действителността тук прилича на туристическа картичка – цветовете са нереално ярки, а красотата на морето на моменти спира дъха. Плажовете на Ситония се намират в малки или по-големи заливи и голяма част от тях са пусти, защото не са обозначени с табели и до тях обикновено води черен път. Средният ръкав е предпочитана дестинация за къмпинг, а също така любимо място за туристи, които предпочитат спокойна почивка сред природата.

Село Вурвуру е малко и тихо курортно селище в източната част на Ситония, между селищата Сарти и Ормос Панагия. Тук няма да откриете дискотеки, клубове или барове, но затова пък ще можете да излежавате по цял ден на плажа, да посрещате изгревите и залезите, да се заредите с енергия, и да се насладите на красива природа, недокосната от мащабни строежи, кичозни хотели или сергии.

Недостатък на селото е единствено липсата на обособен център или крайбрежна ивица, които да са подходящи за разходки.  Къщите са разположени по продължение на основния път и почти всички предлагат апартаменти или стаи под наем. В селото има и няколко таверни и пицарии, както и супермаркети, където можете да си купите цигари, напитки, сувенири или хранителни продукти. Ако решите да се опитате нещо различно от излежаването на плажа или гмуркането, можете да си наемете лодка, с която да разгледате околностите по вода. Цената е 40 евро за цял ден, независимо колко голяма група от хора сте. Местата, където можете да вземете лодка под наем, са обозначени с табели „Rent a Boat“.

Хотелът

Aroma Hotel се намира встрани от основния път, който минава през селото, но затова пък е обособен като самостоятелен комплекс с просторен двор и собствен паркинг. Хотелът разполага  със студиа (стаи с кухненски бокс) и апартаменти. Извън сезона цената за студио е 35 евро на вечер. В хотела не се предлага храна, но в стаите ще откриете всички необходими условия, за да си приготвите бърза вечеря или сутрешно кафе – печка с котлон, хладилник, кафемашина, съдове за готвене, прибори и чаши. В задния двор има и барбекю, което можете да използвате, за да си изпечете месо или риба.

След кратко запознанство, Сотирис ни настанява в студио с обещаващото име „The Dreamer“. Стаята е  подредена с вкус и обзаведена с мебели от Ikea. Всичко ухае на чистота, примесена с аромат на лавандула. Веднага се усещам уютно, все едно съм у  дома. Най-хубавата част обаче е просторната тераса с масичка и гледка към маслиновите дръвчета в двора и морето в далечината. Мястото наистина е подходящо за релаксираща почивка, независимо дали сте сами, с приятелска компания, или сте семейство с деца. Локацията на хотела също е удобна, макар че до плажовете е препоръчително да се ходи с кола, защото най-близкият е на около 20 – 30  минути пеша.

Плажовете на Вурвуру

Като добър домакин, Сотирис веднага се вживява в ролята на гид, и ни дава  информация за основните места, които трябва да посетим. За целта ни начертава подробна карта на  плажовете в околността. „Централният“ и най-популярен плаж във Вурвуру се нарича Кариди (Karidi). Той е особено подходящ за майки с деца, защото има плитка пясъчна част, както и красиви скали. На плажа няма шезлонги или чадъри, но затова пък има импровизиран бар, който предлага бира, фрапе, вода и сандвичи. Кариди се намира някъде по средата на пътя през селото и отбивката за него е ясно обозначена с табела. Ако сте с кола, можете да я паркирате в горичката над плажа и да слезете до него пеша.

Сотирис обаче ни препоръчва да открием Фава (Fava) – „тайният плаж“, както го наричат местните. Той е по-изолиран и се състои от няколко мини-плажа, отделени със скали. Водата е кристално чиста и толкова прозрачна, че човек може да види дъното и плуващите рибки, дори без маска и шнорхел. Този плаж е по-каменист от Кариди, но за мен определено е по-красивият – заради чистата вода, причудливите скали и отдалечеността му от масовата тълпа туристи. Все пак внимавайте за морски таралежи, които обикновено са най-много около скалите. Трудно ще откриете Фава без упътване, затова ще си позволя да направя леко отклонение и да цитирам картата на Сотирис: за да стигнете до Фава, трябва да минете през Вурвуру и когато стигнете до първото кръстовище, да продължите 50 метра напред, след което да свиете в първата пресечка вдясно. Малко по-надолу ще видите малък паркинг, където можете да оставите колата, и да продължите пеша по пътечката към плажа.

Portokali Beach

Този плаж се открива трудно, но затова пък изцяло си заслужава усилията. Намира се по пътя между Вурвуру и Сарти, на около 5 км преди Сарти. За жалост не е обозначен по никакъв начин, въпреки че присъства в редица туристически пътеводители за Ситония. Това място можете да откриете само по три начина: с чист късмет, с точни GPS координати или с питане.

Ние прибегнахме до третия вариант, след като вече почти бяхме стигнали до Сарти. Ще прозвучи странно, но единственият ориентир, който ни дадоха местните, бе да се върнем на основния път и намерим отбивка с оранжеви кофи за боклук: „оранжево като портокали“. Оказа се, че на въпросната отбивка има само една кофа за боклук, и тя не е изцяло оранжева, просто има оранжева маркировка. Положителното в случая бе, следвайки „оранжевите кофи за боклук“,  наистина успяхме да намерим Portokali Beach. И той не ни разочарова…

Плажът е уединен, скрит между скали и морe с променящи се цветове, които преливат в различни нюанси – от нежно до тъмносиньо, през тюркоазено и светлозелено. Portokali Beach притежава чара на непознатото – той никога не се разкрива от пръв поглед. Подобно на красива жена, плажът показва тайните си постепенно, така, че да те накара да се влюбиш неусетно, но завинаги.

Първото нещо, което ме впечатлява, е цветът на морската вода. Никога преди не съм виждала подобно хармонично съчетание от допълващи се нюанси. Следват скалите, изваяни в различни форми, някои  – от природата, а други – от човешка ръка. А после идва възхищението от плажната ивица с наредени цветни шезлонги и малък бар зад тях. Едно от предимствата на Portokali Beach е плиткото морско дъно, покрито с пясък – водата е прозрачна, чиста и спокойна. Наличието на бар с музика (chill out, ethno, alternative) също е голям плюс. В разгара на сезона тук се организират и DJ партита на плажа.

Както на много други места в Гърция, и на Portokali Beach шезлонгите не се заплащат – достатъчно е само да си поръчате нещо за пиене и можете да изкарате цял ден. Фрапето и еспресото са по 3 евро, капучиното е 3.50, бирата – от 3 до 5 евро, а бялото вино – 4 евро за 187 ml. Барът предлага също така коктейли, сандвичи за 3 – 4 евро и гръцка салата за 4 евро.  Ако не желаете да ползвате шезлонг, можете да се излежавате на скалите до водата.

Въпреки своята отдалеченост, плажът е популярен, защото около него има и места за къмпинг. Туристите често водят със себе си и домашните си кучета, които се разхождат на групи и свободно се къпят в морето. Бъдете подготвени и за пчелите, които тук са навсякъде, тъй като Ситония е един от големите производители на пчелен мед.

Край Вурвуру

Не пропускайте възможността да се разходите и извън Вурвуру – можете да посетите близкия град Никити, курортното градче Сарти, рибарското селище Порто Куфо или „Небесния град“ – Уранополис, наричан още „врата към Атон“. От Уранополис тръгват туристическите кораби и фериботи с поклонници, отправили се към манастарите на Атон. Уранополис бе първият ни вариант за престой в Гърция, но благодарение на полезния и съдържателен пътепис на Ласка (http://laskasjourneys.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html),  се отказахме от първоначалното си решение, за което в последствие бяхме благодарни. Някак не ни потръгна с този град. Имахме желание да го разгледаме, но така и не стигнахме до него, защото пътят се оказа дълъг, а в последната му част – трудно проходим. Това вероятно се дължи на факта, че  до 50-те години на 20-и век селището изобщо не е имало път, поради което местните жители са го изкопали сами. А може би просто не ни е било писано да стигнем до Уранополи. Не и в този ден. Навярно все някога случайността сама ще ни покаже пътя дотам.

Прощаване с лятото

Последните мигове от  нашата „открадната“ почивка посвещаваме на морето. Седим край скалите на Кариди и събираме остатъците от слънчеви лъчи, докато тихо се прощаваме с лятото.  Оттук насетне ни очакват мрачни и дъждовни дни, работно ежедневие, нерви и стрес, но спомените за докосването на вълните и магията на залеза ще ни носят спокойствие, поне до следващата ни среща. Разделяме се, но не задълго. Само за още 365 дни…

Как да стигнете до Вурвуру (от София):

Маршрутът е София – Перник – Дупница – Кулата. След границата, посоката е Солун (Thessaloniki). Важно е да не влизате в самия Солун, освен ако нямате планове да разгледате града, а да минете по околовръстното, за да си спестите два-три часа мъка в задръстванията. След като стъпите на околовръстното, следвайте табелите за Халкидики (Halkidiki). След около 30-40 минути ще стигнете до Nea Moudania, където трябва да се завиете надясно, следвайки табелите Ситония (Sithonia). След това посоката е само направо до Никити (Nikiti). Трябва да минете през града и да следвате табелите за Вурвуру (Vourvourou). Около 10 минути след като излезете от Никити, от дясната страна на пътя ще видите зелена табела с ляв завой за Вурвуру и надпис EKIES. Завивате наляво и сте Welcome to Vourvourou :)

 Автор: Елина Цанкова

Снимки: Иван Михалев

Реклама
Categories: Пътувания в чужбина | Етикети: , , , , , , , , , , , , | 4 коментара

Навигация

4 thoughts on “Моменти от лятото

  1. Няма друго море като Гръцкото. А Ситония ми е едно от любимите места. Страхотен пътепис!

  2. Да, уникално красиво е морето в Гърция! А ние сме ти много благодарни за пътеписа ти от Уранополис, защото ако не беше той, нямаше да стигнем до Вурвуру :) Така че продължавай да пишеш и другата година – пак на море в Гърция :)

  3. 0.0 Леле..никога не съм ходила в Гърция. Признавам си, че се увличам повече към Мармарис, а любимата ми дестинация там е Кушадасъ, Кападокия!
    А казваме ,че гърците са студени! щом са ви упътили е супер.
    Наистина благодаря за хубавия постинг! задължително искам да видя това прекрасно море с тюркоазени, изумрудени, зелени цветове. Впечатли ме!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: